söndag 23 augusti 2015

Nya muffins del 1

Vi blev i helgen sugna på att testa olika recept på muffins för att hitta våra nya favoriter. Det vore även kul att ha det som en följetång under hösten.

På äppelträdet ute i trädgården börjar det nu komma många härliga äpplen så valet denna gång blev äppelmuffins med maräng. Recept hittade vi i mammas senaste Hemmets Journal (nr 35 2015).

Äppelmuffins med maräng
(14 st normalstora) ugn: 200 grader

125 g smör
2 dl strösocker
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
4 dl vetemjöl
1 dl vispgrädde
1 äpple
1 msk strösocker
1/2 tsk kanel

Maräng:
2 äggvitor
1 dl strösocker

Gör så här:
1. Rör rumstempererat smör och socker poröst, gärna med elvisp. Tillsätt äggen ett i taget under omrörning.
2. Blanda vaniljsocker, bakpulver och mjöl och sikta ner i smeten. Tillsätt grädde och rör ihop. Fyll muffinsformar till hälften med smet.
3. skala, kärna ur och klyfta äpplet. Blanda äppelklyftor, socker och kanel. Stick ner klyftorna i smeten. Grädda i 12 minuter.
4. Maräng. Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt sockret lite i taget under vispning. Bred eller spritsa marängen på muffinsen och grädda i ytterligare 4 minuter.

Recept: (från Hemmets Journal nr 35 2015)



Den ogräddade smeten var supermumsig och vi fick jobba hårt med viljestyrkan för att inte smaka för mycket. Även katterna satt och tittade med stora ögon och hoppades på att få smaka. Det vi kan kommentera på receptet är att muffinsen gärna hade kunnat vara inne någon minuter till i ugnen den första omgången då smeten precis runt äppelskivorna inte hade gräddat riktigt klart.

Muffinsen är ett perfekt alternativ till sensommaren och höstens fikastunder.

Hälsningar
Anna och Amanda

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar